Med veckor kvar till valet så fylls media av tyckare och opinionsundersökningar kring vilket parti som ligger bäst till, vem av partiledarna vi har störst förtroende för och i slutändan vad valutgången kommer att bli.
I USA har Nate Silver byggt sig en karriär som välbetald politisk tyckare och driver en av de mest ansedda politiska bloggarnaFiveThirtyEight på New York Times webbplats. Hans analyser uppmärksammandes först 2003 genom att han byggt ett system för att förutspå resultat och karriärer för spelarna i Majore League Baseball, kallat PECOTA. Därefter har han främst riktat in sig på politiska prediktioner och under 2007 byggde han ett system för att förutspå utgången i det amerikanska presidentvalet 2008. Med hjälp av detta system förutspådde han rätt utfall i 49 av 50 stater, och i den sista staten vann Barack Obama med hårfin marginal. Silver visade sig ha mer än tur då han under valet mellan Mitt Romney och Barack Obama under 2012 lyckades pricka rätt i samtliga 50 stater.
Om man tittar på politiska tyckare i Sverige har vi ett stort urval med exempelvis ledarskribenter på de stora tidningarna som tycks förutse utfall mer från egen politisk tillhörighet än någon egentlig dataanalys. Även en framstående expert och forskare på väljarbeteende och opinionsbildning, Sören Holmberg, missade helt att förutse valutgången i Sverige 2010, då han trodde att den sittande Alliansen inte skulle bli omvald. Utmaningen för honom, och många andra i Sverige som uttalar sig prediktivt om valresultat är användningen av gamla mätmetoder, med stor inblandning av det egna tyckandet. Framtiden tror jag ligger hos alla som likt Nate Silver hittar nya källor att analysera och som bygger statistiska modeller med större tillförlitlighet i förutsägelserna.
Big Data och analys av stora mängder data har slagit igenom stort i den amerikanska politiken. Frågan är när vi på allvar kommer att se denna trend i Sverige. Vad tror du?