Agenda Middlecon – Politiska ungdomsförbund tycker till

 

 

Vi rivstartade det nya decenniet med att påbörja ett projekt vi på Middlecon tycker är otroligt viktigt. Vi har under några veckor fått nöjet att diskutera artificiell intelligens på ett politiskt plan tillsammans med språkrör och ordförande för tre politiska ungdomsförbund.

 

Vi är övertygade om att AI har potentialen att komplettera det ena och det andra, och vi är på jakt efter att veta mer om vad framtidens politiker tycker om framtidens AI. Vilken roll ska AI ha i samhället, och hur tycker ungdomsförbunden att politiker ska förhålla sig till det? Vi har sammanfattat det viktigaste:

 

Centerns ungdomsförbund – CUF

 

  • När vi pratade med förbundsordförande för CUF, Ida Alterå, om AI:s påverkan idag berättar hon att det antagligen påverkar oss mer än vad vi tror. Både när vi lyssnar på musik eller använder telefonen i övrigt interagerar vi med en AI. Hon menar också att vi oftast reagerar på det är när vi får anpassad reklam på våra telefoner, och de många tror att mobilen lyssnar på oss, även när den inte används.

 

  • Ida Alterå tycker också att det är viktigt att politikerna inte ska vara de som bestämmer hur AI utvecklas, utan bör istället hålla sig på avstånd och se till så att förutsättningarna finns för att tekniken kan utvecklas, och endast reglera om det blir nödvändigt.

 

  • Det är viktigt att våga släppa fram förändringen, och Alterå uttrycker CUF:s tro på AI:s potential att förbättra klimatet, vården, välfärden, digitala lösningar för boende på landsbygden och vårt dagliga liv.

 

Liberalernas ungdomsförbund – LUF

 

  • LUF:s förbundsordförande Romina Pourmokhtari tycker att vi främst påverkas av AI idag genom individanpassad reklam. Hon menar att reklam tidigare varit mer demografisk, men att många idag reagerar på att reklamen anpassas mer och mer.

 

  • När det kommer till politikernas roll i relation till AI menar Pourmokhtari att politikerna bör hålla koll på läget och hur det funkar, men hon uttrycker också en oro för att AI kan missbrukas. Riskerna är att politiker skulle kunna använda AI på farliga sätt för att få makt, till exempel att hålla koll på landets medborgare.

 

  • När vi frågar om AI:s framtid svarar Romina Pourmokhtari att det är väldigt typiskt att folk blir rädda när det kommer något nytt. Hon menar att det alltid finns positiva och negativa delar, det kan bland annat förbättra i sjukvården, och effektivisera människors arbeten. Det finns säker delar som kommer skapa dilemman också, säger Pourmokthari.  “Men i grunden är det ändå bra, det är framtiden, det är framåt.”

 

Miljöpartiets ungdomsförbund – Grön Ungdom

 

  • Språkrör David Ling tror att AI påverkar oss mest på sociala medier. Annonser och optimering av individanpassad reklam är det han tror vi utsätts för mest idag. Det finns även i sjukvården, men främst är det privat, säger Ling.

 

  • Det är viktigt att vi tänker på hur vi riggar AI. Så att den inte inte diskriminerar eller så att den inte tar över för mycket, menar han. AI bör snarare vara ett hjälpmedel som höjer människors kompetens, och inte ersätta den.

 

  • När vi frågar om framtiden säger David Ling att AI antagligen kommer påverka oss på alla sätt, välfärden, vården, underrättelsetjänst och försvaret kommer genomsyras av AI. Han säger också att det är svårt att tänka sig något område som inte kommer innehålla något spår av AI. Ling uttrycker också att han tycker svåraste frågan är vilka svåra beslut vi ger till AI. Vilka beslut är vi okej med att en maskin tar?

 

 

 

Se alla intervjuer med ungdomsförbunden här:

 

 

Senaste blogginläggen

KONTAKT

Kontakta oss

Fyll i nedan så svarar vi dig så snart vi kan.

Dela detta

Twitter
LinkedIn
Facebook