Edward Snowden är idag kanske en av världens mest jagade män, efter att han offentliggjorde den utbredda övervakningen som sker av amerikaners telefon- och datatrafik. Hurvida det är befogat med denna typ av övervakning i jakt på terrorister tänker jag inte ge mig in på men detta aktualiserar något som ligger väldigt nära vår verksamhet – nämligen analys av stora mängder data, där vi främst arbetar med vertyg för analys av twitterdata.
Efter Snowdens avslöjande hoppade världens medier naturligtvis på vinkeln med hur stora datamängder och övervakning är ett hot mot vår integritet. Något som jag själv tycker att vi inte får glömma bort i den här diskussionen är istället de fantastiska möjligheter som kommer ur dataanalys. Se bara på IBMs superdator Watson som nu används som ett stöd i sjukvård till diabetespatienter eller möjligheterna som finns att förbättra exempelvis kollektivtrafiken genom att titta på resultaten ur dataanalys. Tänk om vi genom att analysera stora mängder data kan få fram samband, svar och lösningar på hur vi ska hantera sjukdomar och svält i världen eller bara hur vi minskar köerna för folk till och från arbetet. Det jag vill få fram är att möjligheterna är så stora att vi inte själva förstår det trots att jag dagligen arbetar med dessa frågor.
Det är idag så lätt, på både gott och ont, att göra sin röst hörd. Ett inlägg på Facebook kan delas i det oändliga och ge ”vanliga” människors problem eller frågor stor uppmärksamhet. En Tweet kan re-tweetas, kommenteras och så vidare. Denna bloggpost som jag nu skriver sparas, finns sökbar och tillgänglig för den som vill läsa, dela eller kommentera. Jag tror att det som privatpersoner upplever som besvärande är just det faktum att gränsen till vad som är privat och offentligt har blivit otydlig. Vi tror att vi är privata med bara våra vänner på exempelvis Facebook men det är inte så sociala medier fungerar och vill man ta del av den tekniken och alla fantaskiska möjligheter som finns där så måste man också vara medveten om att det är öppet för andra.
Integritetsfrågan kommer inte hindra den tekniska utvecklingen som sker runt omkring oss . Dock måste den tas på allvar, regleras med lagstiftning och kunna diskuteras med transparens. Det vi som individer måste göra är att lära oss att skydda oss själva och också anpassa oss till den teknik vi nu lever med. Om vi gör det på ett bra sätt så är jag övertygad om att möjligheterna med Big Data kommer att tysta olycksfåglarnas kraxande om integritetshot inom en snar framtid!
Det är vad jag tror. Vad tror du?
Blogginlägg av Bård Hakkestad
@B38050123