Blockchain – så funkar det

Internet har under 25 år revolutionerat våra liv. Även om våra beteenden ändrats under den här tiden har allt inte hängt med. Vi sitter idag fast med gamla och tröga processer exempelvis när det gäller HUR vi skickar transaktioner via nätet. Det är dags för nytänkande och detta nytänkande heter Blockchain.

Designen används redan av Bitcoin men användningsområdena är långt fler. Vi kan skapa en helt ny typ av affärsnätverk där nästan vad som helst kan spåras och säljas. Definierar vi ett innehav som en digital reserus, vi säger din sommarstuga, med ett värde kan vi sedan enkelt omvandla denna till aktier eller reda pengar, helt utan mellanhänder.

Tekniken kan även göra det lättare för företag att samarbeta med varandra. Med Blockchain sätter man rättigheter på några minuter, därefter har alla tillgång att se och sköta flödet av varor och betalningar eller dela information genom en produktionsliggare. Allt är transparent och alla har samma information samtidigt.

Tänk nu över hur många mellanhänder du har i en enda banktransaktion och alla vill ta ut en avgift. Det är både tid och pengar som sparas redan där.

Vad är skillnaden mot tidigare?


Innan Blockchain

Ägandet av en resurs är långsamt, kostsamt och ineffektivt. Eftersom alla i systemet har sitt data för sig själva blir eventuella avvikelser och fel upptäckta sent och leder till förlängda handlingstider. I en tid av smarta flöden står vi med fötterna cementerade i långsamma processer.

 

Med Blockchain
Blockchain teknologi låter data delas över ett affärsnätverk via en ledger. Nätverket är privat för inblandade parter och rättigheter sätts så att bara de som ska ha tillgång till information har behörighet för att vara med och se det de ska se. Med Blockchain blir alla transaktioner slutgiltiga, och rätt data hamnar på rätt plats. Detta gör att varor och tjänster kan levereras mera effektivt till en lägre kostnad.

Transaktioner innan Blockchain

Transaktioner med Blockchain

blockchain_before.png blockchain_after.png

Hur fungerar det då?

blockchain_consensus.png

Blockchain har två huvudsakliga delar. Man har ett affärsnätverk av medlemmar och en ledger (dvs en liggare) som alla har tillgång till och vars innehåll är i synk med de andras.

Med detta kan man skapa smarta kontrakt, till exempel en digital resurs som kan omvandlas till ett verkligt värde. Ett smart kontrakt kan till och med vara en digital representation av ett flöde affärsregler som är

– inbäddade i själva Blockchain
– utförs inom en transaktion
– är verifierade, signerade och kodade i ett programspråk
– förutsättningar för en handling, exempelvis under vilka företaget släpper obligationer

 

Alla poster i ledgern synkroniseras till alla andra i nätverket. Att alla ska ha en exakt kopior av ledgern förminskar risken för felaktiga transaktioner eller rent bedrägeri eftersom den informationen måste ändras på flera platser vid samma tillfälle. Det är svårt, för att inte säga omöjligt.

blockchain_id_management.png

De som är medägare måste godkänna en transaktion och validera den

Varje post i har i Blockchain möjligheten att vara publik eller privat. All data är krypterad, hashad och sänds in i över nätverket och man kan sätta upp regler för validerande av transaktioner. Detta gör att man får klara och säkra godkännanden till väldigt låg kostnad.

nätverket för valideringsnoder. Sätt detta i korrelation till att alla användare, referensnummer, fakturor etc. har egna Idn. Eftersom alla transaktioner måste vara autentiserade och krypterade, är säkerheten en central del av hela processen.

 

Vi tror att det här kommer vara framtidens teknik. Det är vi inte ensamma om. Se här hur SEB resonerar i denna artikel.  Vill du veta mer eller varför inte testa själv? Med hjälp av Bluemix kommer du snabbt igång på den här sidan.

Senaste blogginläggen

KONTAKT

Kontakta oss!

Vi ser fram emot att höra från dig och svara på eventuella frågor du kan ha. Vårt team av experter inom datahantering är redo att hjälpa dig att maximera ditt företags potential. Tveka inte att kontakta oss för att ta reda på mer om våra tjänster och hur vi kan hjälpa dig. Fyll i nedan så svarar vi dig så snart vi kan.

Dela detta

Twitter
LinkedIn
Facebook