Det är med eftertryck som vi på Middlecon stödjer Expressens arbete med att vädra ut smygrasismen. Världen är full av fula fiskar som simmar i bottenslammet och vi ser gärna att de lyfts till ytan för granskning. Det är vårt land ovärdigt med domare och nämndemän som uttalat sitt hat mot andra folkgrupper, religioner och övriga människor i utsatt läge. Vi är bättre än såhär.
Visst, ni uttalade er under ett annat namn på nätet. Då räknas det väl inte? Då är man väl hemlig? Eller?
Blev det offentliga rummet precis lägre i tak?
Nu är det så att idag på internet är man ungefär lika hemlig som en avklädd man med reflexväst. För se, år 2015 kan man med hjälp av färsk teknologi snabbt vaska fram de fula fiskarna från sina gömställen utan större problem.
Det Expressen och Researchgruppen gör är att samla in data från olika forum. De tankar hem hela forumet inklusive metadata. Då får de med sig användarnamn, mejladresser, IP-adresser samt alla poster som användaren har varit involverade i. Med hjälp av denna data kan de se kopplingar till andra medlemmar på forumet och snabbt få översikt över vem som pratar med vem. Från sina egna hemsidor samlar de förmodligen in ytterligare IP-adresser, Facebook, mejladresser samt kontokortskopplingar från de som loggar in. De har förmodligen även köpt kreditupplysningar.
Därefter utövas lite teknisk magi. All samlad data stoppas in i en stor databas som genast börjar hitta mönster. Om två individer har diskuterat ett ämne på forum A och senare fortsätter en liknande diskussion på forum B, men där använder den ena av dem sitt riktiga namn, kan vi lokalisera individen med rätt namn även på forum A med hög statistisk säkerhet.
Kontentan är att det mycket svårare att gömma sig nu för tiden när Big Data berättar sanningen. Att en dagstidning som Expressen använder sig av datafångst i detta syfte är inte något som förvånar. De flesta av oss blir nog initialt mest bedrövade av att se fångsten sladdra runt i media.
Gränserna flyttas tyst framåt.
Låt oss nu se fenomenet ur ett annat perspektiv. För här bör vi ställa oss frågan: Hur långt kan och får privata företag använda sig av nya moderna sökmetoder? En ny gråzon hamnar i fokus.
Glöm inte att de där nämndemännen och politikerna är, förutom offentliga figurer, även privatpersoner. Och det var just deras privata aktivitet som hamnade i håven denna gång. Det är tydligen okej att ta reda på vad som helst om dig som privatperson, i alla fall om du har varit stygg.
Vi kan använda tekniken för att göra tydliga intrång i vårt innersta, samtidigt kan vi förenkla både arbetsmiljö och privatliv genom att selektivt generera information. Var drar vi gränsen härnäst?
Jag tror inte att det offentliga rummet blev lägre i tak, jag tror att vi precis höjde golvnivån.
Det är inte okej att sitta som nämndeman, domare eller liknande om man samtidigt diskriminerar dem vars liv man håller i sina händer. Vi på Middlecon står för ett Sverige med tolerans och dialog. Det är vi stolta över och det tänker vi fortsätta att vara!
Om du vill veta mera om Big Data och datafångst så hjälper vi dig gärna.