Varför jag inte är rädd för Försäkringskassans AI

AI har varit på tapeten i femtio år både som en lösning och hot. Många mardrömsvisioner har målats upp, men hur blev det egentligen?

BIld av Gerd Altmann från Pixabay

Artificiell intelligens kan verka som ett nytt begrepp men diskussionen kring tekniken går faktiskt ganska långt tillbaka i tiden. I början av 1980talet skriver flertalet svenska tidningar om AI i framtiden.

Då var det inne med AI, inte minst på grund av filmer som 2001 – A Space Odessy med HAL, Aliens smarta Mother och senare Terminators Skynet. Alla kämpar de mot någon form av artificiell intelligens som tagit över kontrollen.

Varje gång är det samma sak: Det går illa för mänskligheten.

Nu, femtio år senare, lever vi med AI i vardagen och mänskligheten överlever utan problem. När du registrerar din VAB på Försäkringskassan genereras genast ett beslut. Det finns ingen människa bakom, det är AI. Likaså har vi alla tvingats igenom diverse telefonköer där en AI hjälper dig fram till rätt person genom att ge kontrollfrågor och sedan kopplar.

På det hela taget har mardrömsvisionen blivit en, ibland irriterande, del av vardagen.

Det är typiskt för människan att dra ut visionerna till det bästa eller det sämsta men i slutändan hamnar tekniken i den mest mundana delen av våra liv. Se på mobiltelefonen som var en lyx, med en väska för batteriet. Idag är den en liten dator som blivit en självklar del av våra liv.

Därför ser jag med positiva ögon på utvecklingen. Det finns inget att vara rädd när vi kommit så långt med att utveckla med förnuft och försöker undvika bias. Tekniken behöver inte springa oss ur händerna.

Vår vardaglighet tar eggen av den nya teknikens riskfaktorer. Jag anser det föga troligt att Försäkringskassans AI kommer ta över världen och skapa ett Skynet.

Senaste blogginläggen

KONTAKT

Kontakta oss

Fyll i nedan så svarar vi dig så snart vi kan.

Dela detta

Twitter
LinkedIn
Facebook