Utvecklingen av röststyrning – Hur påverkas vi?

[:sv]

 

Är du en av de som känner sig lite löjlig och blir smått obekväm av att prata med en robot för att försöka skicka ett meddelande via röstkommando? Eller av att försöka sig på att ta reda på vädret genom att fråga en AI-assistent i mobilen?

 

Då är det dags att vänja sig!

 

Röststyrning blir bara vanligare och vanligare, och utvecklingen ser ut att fortsätta. Och om du ger det en tanke så kanske det inte känns så jobbigt ändå. Bara genom att koppla upp dina lampor kan du röststyra belysningen i ditt hem. Det går även att söka på nätet utan att ta upp mobiltelefonen och till och med beställa hem varor eller skicka e-post med händerna fria. Mer tid till att bara slappa alltså (eller hålla på med annat). Visst låter det rätt härligt ändå?

 

Framför allt så rör sig den här funktionen utanför hemmet mer och mer, och snart kan du till och med söka jobb och rekrytera med hjälp av röststyrda robotar. Och det fina i det hela är just det fördomsfria och objektiva besluten som bara kan tas av en AI.

 

 

De första som testat detta är TNG som har använt en robot som först användes som sällskap inom äldreomsorgen och sedan omprogrammerat den till att sköta rekryteringar.

Roboten, MatIda, läser av känslor och ska kunna hålla kortare intervjuer med kandidater med hjälp av standardiserade frågor, för att sedan objektivt kunna ställa fram ett urval av de lämpligaste kandidaterna.

 

 

Även Dagens Analys har en tro på utvecklingen av röststyrda robotar, eller NLP (Natural Language Processing). De skriver om att röststyrd AI även utmanar e-handeln då AI kan generera lämpliga varor efter specifika önskemål som sedan kan beställas hem. Det hela göra det alltså enkelt för konsumenten att byta ut det klassiska “klicka hem-beteendet” till “prata hem-konsumtion”.

 

 

Det verkar alltså som att röststyrning är här för att, inte bara stanna, utan växa sig stark och frodas. Något som har potential att underlätta för många i vardagslivet, och inte minst arbetslivet.

 

Frågan är då, vad kommer härnäst?[:]

Senaste blogginläggen

KONTAKT

Kontakta oss

Fyll i nedan så svarar vi dig så snart vi kan.

Dela detta

Twitter
LinkedIn
Facebook